Ambulancedienst Noord-Syrië

gewonde baby in ambulance

SHHS dokters onder vuur foto ambulance 2016

 

Het betreft een ambulancedienst, opgezet door een groep jonge mensen in de regio Al Bab, Noord-Syrië. Deze regio in Noord-Syrië wordt sinds 2012 zwaar getroffen door bombardementen. Deze en de zware gevechten hebben diepe sporen nagelaten in de stad en vooral de mensen zwaar getroffen. De regio telt 770.000 inwoners (lokale bewoners en vluchtelingen). De ambulancedienst staat alom bekend als een goed functionerende, onmisbare want levensreddende organisatie. Gewonden en patiënten worden zo nodig naar Turkije gebracht  voor behandeling bij gebrek aan ziekenhuizen in Syrië.

De organisatie beschikt over vijf ambulances.  Het aantal medewerkers bedraagt  25 waarvan 18 paramedici op de ambulances, in drie diensten. Zij ontvangen een kleine onkostenvergoeding als de donaties aan de dienst dat toelaten.

Gemiddeld aantal bijgestane gewonden/patiënten is per maand 150 – 200, sinds najaar 2015 sterk verhoogd ten gevolge van ernstige toename van de bombardementen. Het totale aantal geholpen gewonden en patiënten in 2015 bedroeg 2.600.

Het totale aantal geholpen gewonden en patiënten in 2016 bedroeg 1.988  (1090 mannen, 341 vrouwen en 557 kinderen). In 2017 werd een nagenoeg gelijk aantal patiënten geholpen. Het aantal fysiotherapiebehandelingen steeg.

Inmiddels maakt de dienst een omslag van een ambulancedienst naar een ambulante gezondheidszorg voor oorlogsgewonden, chronisch zieken en andere patiënten.

SHHS is een van de organisaties die de dienst ondersteunt met een maandelijkse bijdrage.