Revalidatie/fysiotherapiepraktijk Kilis

IMG-20151104-WA0002

Op het revalidatiecentrum in Kilis (Turkije) werden sinds 2012 Syriërs die voor behandeling tijdelijk naar een Turks ziekenhuis moeten komen ( ivm de vernietiging van de gezondheidszorg in Syrië), tijdelijk opgevangen en begeleid, zolang dat noodzakelijk was voor de behandeling. Het betrof chronisch zieke patiënten, kankerpatiënten en oorlogsgewonden.

Het centrum verstrekte zorg zoals fysiotherapie en psychische hulp, de nodige medicijnen, begeleiding en vervoer naar het ziekenhuis ( vertalingen), slaapgelegenheid en eten voor de patiënt en een familielid. Ook hulp en begeleiding bij het aanmeten van kunstbenen / – armen en het oefenen daarmee maakte een belangrijk deel van het werk uit.

Aan het begin van de zomer 2015 werd de grens volledig gesloten tussen Syrië en Turkije waardoor opvang voor tijdelijk verblijf niet langer gevraagd / mogelijk is.

 

In het stadje Kilis wonen zo’n 125.000 Syrische vluchtelingen. Het centrum is daarom verhuist naar een goedkopere locatie en werkt nu als fysiotherapiepraktijk met tevens psychologische ondersteuning voor de in Kilis verblijvende vluchtelingen. De praktijk is gestart begin september 2015.

Aantal patiënten liep op van 46 per eind december 2015 naar 69 eind september 2016.

Er werden 854 behandelingen gegeven in de maand september 2016.               IMG-20151104-WA0016

Op de wachtlijst staan 99 patiënten.

Er bestaat de mogelijkheid ook psychische ondersteuning te geven. De ervaring heeft tot nu toe geleerd dat rond 30% van de patiënten psychische hulp behoeven.

Er zijn 4 fysiotherapeuten werkzaam, waarvan 1 tevens huisarts en een psycholoog, naast een medewerkster voor diverse activiteiten ( administratief / hulp bij behandeling kinderen). Zij ontvangen een zeer gering salaris.

SHHS heeft financieel ondersteund met een maandelijkse bijdrage en heeft middelen verstrekt voor aankoop van enkele noodzakelijke medische apparaten. Maar er is nog veel meer nodig aan medische hulpmiddelen.

Patiënten komen zelfs vanuit Gaziantep zodat overwogen wordt, als de financiële middelen dat toelaten, ook in die stad een praktijk te openen voor Syrische vluchtelingen.

Zomer 2016 kon de praktijk naar een betere, grotere ruimte verhuizen door een extra gift.

Met een mooie gift van Rotaryclub HED konden noodzakelijke medische hulpmiddelen worden aangeschaft en vervangen.

img-20160825-wa0000        img-20160825-wa0003