VN Antonio Guterres roept op tot wereldvrede.

LAAT DE WAPENS ZWIJGEN

Antonio Guterres (VN) 23 maart 2020

 ‘Ik roep vandaag op tot een onmiddellijke wapenstilstand in alle hoeken van de wereld. Het is tijd om gewapende conflicten te stoppen en samen te focussen op onze echte levensstrijd: de strijd tegen covid-19.’ Dat zegt de secretaris-generaal van de VN, António Guterres:

Onze wereld staat tegenover een gemeenschappelijke vijand: COVID-19. Het virus geeft niet om nationaliteit, afkomst, partij of geloof. Het valt alles aan, roekeloos.

Ondertussen woekeren gewapende conflicten over de wereld. De meest kwetsbaren — vrouwen en kinderen, mensen met beperkingen, minderbedeelden en ontheemden — betalen de hoogste prijs.

Zij lopen ook het grootste risico getroffen te worden door de vernietigende impact van COVID-19.

Laten we niet vergeten dat in landen die door oorlog zijn verwoest, de gezondheidssystemen zijn ingestort. Gezondheidsdeskundigen, waar er al weinig van zijn, zijn vaak het doelwit geweest. Vluchtelingen en andere ontheemden door gewelddadige conflicten zijn twee keer zo kwetsbaar.

De woestenij van het virus legt de oorlogswaanzin bloot. Daarom vraag ik vandaag om een onmiddellijke wapenstilstand in alle hoeken van de wereld.

Het is tijd om gewapende conflicten te stoppen en samen te focussen op onze echte levensstrijd. Tegen de strijdende partijen, zeg ik: Trek u terug uit vijandelijkheden. Zet wantrouwen en vijandigheid opzij. Laat de wapens zwijgen: stop de artillerie; beëindig de luchtaanvallen.

Dit is cruciaal. Om de doorgang voor levensnoodzakelijke hulp te vrijwaren. Om waardevolle deuren voor diplomatie te openen. Om hoop te brengen voor de meest kwetsbaren voor COVID-19.

De coalities en dialogen die langzaam maar zeker opstarten tussen rivaliserende partijen kunnen een inspiratie zijn om samen COVID-19 aan te pakken. Maar we hebben veel meer nodig.

Stop de oorlogsziekte en vecht tegen de ziekte die onze wereld teistert. Het start met overal te stoppen met vechten. Nu. Dat is wat onze menselijke familie nodig heeft, nu meer dan ooit.