Schoon water voor het huishouden en om je handen te wassen. Voor je kleine moestuin en een fruitboom. Verse groenten, fruit en persoonlijke hygiëne zijn cruciaal voor de gezondheid van de bevolking. Het allerbelangrijkste? Schoon drinkwater voor iedereen.

Door jaren van oorlog en achterstallig onderhoud zijn de watervoorzieningen in Noordwest-Syrië ondermaats. Waterleidingen en waterreservoirs zijn vernietigd of sterk verouderd, hierdoor is het water vaak niet meer veilig om te drinken. Door de slechte voorzieningen, de droogte en de grote aantallen vluchtelingen is er een ernstig tekort aan drinkwater.

Water op zonne-energie

Met financiering van de AFAS Foundation hebben we een grote waterput gegraven (met een totale lengte van 2.000 meter). Met zonne-energie pompen we het water op; er is veel en kwalitatief goed water. Voor de opslag en het uitdelen van het water is een watertoren gebouwd. Zo is het zuivere, koele drinkwater nu beschikbaar voor de bewoners uit de regio Swaiha.

Gelukkig heeft deze watervoorziening geen schade ondervonden van de aardbevingen. Mensen staan in de rij om schoon drinkwater te halen. De vraag naar schoon drinkwater is groter dan verwacht en gelukkig kunnen we daaraan voldoen.

     

Met tankwagens wordt de wateropslag bij de tentenkampen gevuld.