Ruim 7,2 miljoen Syriërs zijn op de vlucht in eigen land. Door jarenlange (politieke) conflicten en hevig natuurgeweld zijn mensen nergens echt veilig. Het land ligt in puin. Dankzij onze donateurs helpen we mensen met overleven in de regio. Dat doen we sinds 2012. We steunen de mensen in Noordwest-Syrië met noodhulp, gezondheidszorg en opvang en onderwijs voor vrouwen en kinderen:

  • Noodhulp gaat over de belangrijkste levensbehoeften. We helpen met (gezond) voedsel, schoon drinkwater, kleding, en onderdak. Soms betalen we een operatie die hard nodig is.
  • De gezondheidscentra die we hebben opgezet (met een vroedvrouwenpraktijk en een tandarts) gevens mensen weer toegang tot gezondheidszorg. Met mobiele huisartsenposten maken we zorg ook beschikbaar voor mensen in vluchtelingenkampen. We werken ook nog aan thuiszorg voor mensen die niet mobiel zijn (zorg aan chronisch zieken en wondverzorging). Ook patiëntenvervoer is onderdeel van de zorg.
  • Met opvang en onderwijs bieden we kinderen een veilige plek waar ze kunnen spelen en hun moeilijkheden even kunnen vergeten. We helpen met de aanschaf van schoolboeken en schooltassen. Ook ondersteunen we docenten die thuis onderwijs geven. We knappen scholen op en organiseren lessen waarbij vrouwen leren lezen en schrijven. Met naailessen leren vrouwen een vak om zo wat geld te verdienen. Met onze gezondheidscursussen worden mensen zelfredzaam, dit kan van levensbelang zijn vanwege de gebrekkige toegang tot gezondheidszorg.

Met onze donateurs steunen we de Syrische bevolking met wat zij het hardst nodig hebben. Welk project steun jij?

Hoe we dit doen?

Onze dochterorganisatie New Start in de stad Al Bab in Syrië voert de projecten uit die wij financieren en gezamenlijk opzetten. Dagelijks hebben we contact met het team in Syrië, zo blijven we op de hoogte van hoe het gaat en welke hulp nodig is.

Waarom is er eigenlijk hulp nodig?

  • Door oorlog en politieke conflicten is een groot deel van Syrië verwoest. De infrastructuur en de gezondheidszorg zijn onbruikbaar en veel steden zijn platgebombardeerd. De Syrische burgers zijn slachtoffer van de voortslepende conflicten. Het geweld zorgt nog steeds voor burgerslachtoffers.
  • De economische crisis in Syrië is gigantisch en is het gevolg van de politieke onrust. Er zijn grote tekorten aan (gezond) voedsel, (schoon) drinkwater, kleding, onderdak, onderwijs en gezondheidszorg. Door de crisis zijn er weinig mogelijkheden om geld te verdienen of het land weer op te bouwen. Aan materialen en middelen valt moeilijk te komen en alles is duur. De regering zorgt niet voor de bevolking.
  • In 2023 werden Noord-Syrië en Zuid-Turkije getroffen door zeer ernstige aardbevingen. Meer dan 45.000 mensen om het leven en miljoenen mensen raakten dakloos. De schade door dit natuurgeweld was enorm. Veel mensen kunnen al jaren niet thuis wonen of hebben allang geen huis meer.