De ervaren en gerespecteerde kinderarts in ons gezondheidscentrum in Al-Bab pleit al jaren voor betere monitoring van de mentale en fysieke gezondheid van kinderen. De oproep wordt door veel van zijn collega’s ondersteund. De noodzaak hiervan werd recent pijnlijk duidelijk toen een kind met ernstige spastische bewegingen werd opgenomen en kort daarna overleed. De oorzaak: diabetes, een aandoening die niet tijdig werd herkend.

Zorg en welzijn van kinderen

Er zijn tal van voorbeelden van slechte gezondheid en niet-gediagnosticeerde ziektes, zeker nu de voedselvoorziening voor kinderen schaars en eenzijdig is. Onhygiënische leefomstandigheden en vervuild drinkwater dragen bij aan de verspreiding van besmettelijke ziektes. Zo is Leishmaniasis veelvoorkomend en werd onlangs een kind gezien met ernstige huidproblemen door cutane pemphigus. Daarnaast zijn er erfelijke aandoeningen die specifiek in Syrië voorkomen en behandeling vereisen. Voor de gezinnen zonder vaste verblijfplaats, waarvoor medische zorg (financieel) onbereikbaar is, is het cruciaal om de gezondheid van kinderen goed in de gaten te houden, net als hun vaccinatiestatus. Waar voedsel onbetaalbaar is, wordt vervoer naar een dokter een luxe. Gebrekkige gezondheidszorg zal op lange termijn zijn tol eisen. Bovendien zijn veel kinderen wees en aan hun lot overgelaten, zonder iemand die voor hen zorgt.

Behandeling na diagnose

Het project heeft als doel om bij kinderen van 0-10 jaar vroegtijdig ernstige ziektes, erfelijke aandoeningen en lichamelijke afwijkingen te ontdekken. Ook wordt het vereiste vaccinatieproces bijgehouden en de algemene ontwikkeling van het kind gevolgd, zowel fysiek als digitaal. Dit stelt zorgverleners in staat om ziektes vroeg te behandelen, besmettelijke ziektes sneller te signaleren en kinderen met specifieke gezondheidsproblemen, vaak veroorzaakt door oorlogsomstandigheden, tijdig te helpen. Door vroege interventie worden niet alleen levens gered, maar ook de toekomstige gezondheid en levenskwaliteit van deze kinderen verbeterd.

Dit project is in ontwikkeling in samenwerking met SK Foundation.