Ambulancedienst Noord-Syrië

SHHS dokters onder vuur foto ambulance 2016

Het betreft een ambulancedienst, opgezet door een groep jonge mensen in de regio Noord-Syrië. Deze regio wordt sinds 2012 zwaar getroffen door bombardementen. Deze en de zware gevechten hebben diepe sporen nagelaten in de stad en vooral de mensen zwaar getroffen. De regio telt 770.000 inwoners (lokale bewoners en vluchtelingen). De ambulancedienst staat alom bekend als een goed functionerende, onmisbare want levensreddende organisatie. Gewonden en patiënten worden zo nodig naar Turkije gebracht  voor behandeling bij gebrek aan ziekenhuizen in Syrië.

De organisatie beschikt over vijf ambulances.  Het aantal medewerkers bedraagt  25 waarvan 18 paramedici op de ambulances, in drie diensten.

Gemiddeld aantal bijgestane gewonden/patiënten is per maand 150 – 200.

Inmiddels maakt de dienst een omslag van een ambulancedienst naar een ambulante gezondheidszorg voor oorlogsgewonden, chronisch zieken en andere patiënten.

Update 2019

De organisatie werkt nog met 2 ambulances; 2 auto’s staan stil in afwachting van reparatie. Met het sterk verminderen van gevechten en bomaanvallen bestaat een belangrijk deel van haar werk inmiddels uit “Thuiszorg”.
De dienst heeft inmiddels een gezondheidscentrum opgezet in Noord-Syrie, waar tevens gelegenheid is voor fysiotherapie.
Er werken 2 mannelijke verplegers, bekend met fysiotherapie en psychische problematiek; daarnaast 3 vrouwelijke verpleegkundigen die zich vnl met kinderen bezig houden.
Ook zijn er nog ongeveer 17 vrijwilligers inzetbaar – zij werken bij het plaatselijke ziekenhuis dat bekostigd wordt door Turkije en ontvangen daar salaris.
Gemiddeld zijn 10 medewerkers dagelijks aan het werk op het gezondheidscentrum van de dienst, incl chauffeurs en EHBO-er.
De vele behandelingen fysiotherapie zijn te verklaren omdat deze dienst de enige is die deze behandelingen geeft. De vele behandelingen van brandwonden zijn een gevolg van het veelvuldig gebruik van slechte oliekachels in de winter en het koken op wankele petroleumstelletjes.

We helpen de dienst momenteel met € 1.750,- per maand.
Rond 600,- tot 700,- euro is per maand nodig voor medicijnen, zalf, verband middelen etc.  Een enkele medewerker krijgt een kleine vergoeding – het merendeel ontvangt niets als vrijwilliger.