ARCHIEF – projecten die beëindigd zijn

Centrum voor gehandicapten en ouderen in de stad Aleppo

Ondersteuning school voor Syrische weeskinderen in Kilis ( Turkije)

Gezondheidscentrum opgestart bij vluchtelingenkamp Kah in noord-West Syrie 

________________________________________________________________

2015 – 2016 Centrum voor gehandicapten en ouderen in de stad Aleppo

Het betreft een opvangcentrum voor zowel lichamelijk en/of geestelijk gehandicapte kinderen en gehandicapte ouderen. Er wordt les gegeven aan de kinderen en er worden activiteiten verzorgd. Totaal aantal geregistreerde kinderen bij de school is 150,  allen beneden 18 jaar – het aantal ouderen circa 50. Het merendeel van de kinderen moet opgehaald worden van huis – zij kunnen daarom niet allemaal dagelijks komen ivm het gebrekkige transport, de kosten van het transport en de vaak onveilige situatie. Een klein aantal kinderen en ouderen is intern omdat zij geen thuis hebben. Het centrum is 6 dagen per week open.
Alle medewerkers zijn vrijwilligers – zij ontvangen geen vergoeding. Het centrum is afhankelijk van particuliere giften.

2          1    

Dit project is eind 2016 gestopt nadat het centrum was afgebrand tengevolge van een bominslag. Er zijn daarbij geen doden of gewonden gevallen. De kinderen en ouderen zijn naar elders, buiten de stad, gebracht.


2014 – 2016 ondersteuning school voor Syrische weeskinderen in Kilis ( Turkije)

 Schermafbeelding 2015-12-15 om 16.45.36

Het grote aantal Syrische vluchtelingen in de stad Kilis (Turkije) betekent ook een groot aantal kinderen.  Er is speciaal voor de Syrische weeskinderen van 6 tot 15 jaar een school opgezet voor onderwijs, psychologische begeleiding, naschoolse opvang en zo mogelijk voeding. Op de school zitten eind 2015 zo’n 370 Syrische weeskinderen; er is een wachtlijst met 72 kinderen.
De lokalen zijn gevestigd in containers, beschilderd in vrolijke kleuren, rond een veilig en beschut binnenplein. school Kilis lokalen met achteraan de ruimte waar de keuken komt
De school had een keuken met eetzaal nodig , opdat de kinderen een warme maaltijd kunnen krijgen. SHHS heeft de middelen verschaft – de keuken en eetzaal is sinds najaar 2015 in gebruik tot  groot genoegen van de kinderen.
Ook zijn voor 3 lokalen airco’s aangeschaft voor verwarming in de winter en verkoeling in de zomer. Uitbreiding van lokalen om de wachtlijst op te heffen blijft een wens.
IMG-20151228-WA0002IMG-20150909-WA0003
We houden contact over hulpverzoeken in de toekomst

———————————————————————————

2015 Gezondheidscentrum opgestart bij vluchtelingenkamp Kah in noord-west Syrie 

Het centrum is gelegen in Syrië, ten westen van Aleppo – tegen de Turkse grens aan. Het ligt in een gebied met  150 – 160 kleine, provisorische tentenkampen; per kamp verblijven er ongeveer 1500 personen, waarvan ruim 70% vrouwen en kinderen. Totaal betreft het derhalve ongeveer 225.000 – 250.000 vluchtelingen.
Het in november 2014 met steun van SHHS gestarte gezondheidscentrum is primitief maar functioneert heel goed. Het bestaat uit een betonnen gebouwtje met 1 ruimte, waar voor wat privacy gezorgd kan worden middels een gordijn. Er is in 2015 een drinkwatervoorziening getroffen,  een toilet en  een wastafel aangelegd. Er is geen verwarming en geen airco. Voor elektriciteit is men afhankelijk  van een generator die op (dure) diesel draait. Vanuit Nederland ( DHIN) zijn alle benodigdheden voor een tandartspraktijk geschonken.
Je vindt er een huisarts, een apotheker, een tandarts en een vroedvrouw. De medewerkers  ontvangen alleen een kleine onkostenvergoeding. Het centrum is ook aangewezen als vaccinatiecentrum voor de regio door Artsen zonder  Grenzen. Er komen gemiddeld 1500 patiënten per maand. Daarnaast gaat de arts zo nodig op “huisbezoek” dwz naar de tent van de zieke vluchteling.
Op het centrum zijn ruim 15.000 patiënten behandeld en zijn veel kinderen en baby’s gevaccineerd. Het heeft goed werk gedaan en blijft dat hopelijk nog lange tijd doen mbv een andere donor. SHHS moest helaas afscheid nemen wegens het vertrek van de manager van het kamp naar Europa waardoor onvoldoende controle aanwezig was.IMG-20150513-WA0002

Dokter op huisbezoek