2015 Gezondheidscentrum opgestart bij vluchtelingenkamp Kah in noord-west Syrie 

Het centrum is gelegen in Syrië, ten westen van Aleppo – tegen de Turkse grens aan. Het ligt in een gebied met  150 – 160 kleine, provisorische tentenkampen; per kamp verblijven er ongeveer 1500 personen, waarvan ruim 70% vrouwen en kinderen. Totaal betreft het derhalve ongeveer 225.000 – 250.000 vluchtelingen.
Het in november 2014 met steun van SHHS gestarte gezondheidscentrum is primitief maar functioneert heel goed. Het bestaat uit een betonnen gebouwtje met 1 ruimte, waar voor wat privacy gezorgd kan worden middels een gordijn. Er is in 2015 een drinkwatervoorziening getroffen,  een toilet en  een wastafel aangelegd. Er is geen verwarming en geen airco. Voor elektriciteit is men afhankelijk  van een generator die op (dure) diesel draait. Vanuit Nederland ( DHIN) zijn alle benodigdheden voor een tandartspraktijk geschonken.
Je vindt er een huisarts, een apotheker, een tandarts en een vroedvrouw. De medewerkers  ontvangen alleen een kleine onkostenvergoeding. Het centrum is ook aangewezen als vaccinatiecentrum voor de regio door Artsen zonder  Grenzen. Er komen gemiddeld 1500 patiënten per maand. Daarnaast gaat de arts zo nodig op “huisbezoek” dwz naar de tent van de zieke vluchteling.
Op het centrum zijn ruim 15.000 patiënten behandeld en zijn veel kinderen en baby’s gevaccineerd. Het heeft goed werk gedaan en blijft dat hopelijk nog lange tijd doen mbv een andere donor. SHHS moest helaas afscheid nemen wegens het vertrek van de manager van het kamp naar Europa waardoor onvoldoende controle aanwezig was.IMG-20150513-WA0002

Dokter op huisbezoek