In de provincie Aleppo, omvat het hulpgebied een 35-tal dorpen die overbevolkt zijn geraakt met vluchtelingen uit de stad Aleppo en elders, onbereikbaar voor buitenlandse hulporganisaties. Totaal rond 150.000 mensen.

Naast een voortdurend tekort aan voedingsmiddelen en voeding die heel eenzijdig en ongezond is, vormt het gebrek aan inkomen voor de vluchtelingen en lokale bewoners op het platteland een probleem. Ons werd gevraagd behulpzaam te zijn bij het opzetten van kleinschalige agrarische projecten voor werkgelegenheid en voeding.

Zo’n 60% van de eieren kan verkocht worden aan mensen die nog een beetje inkomen hebben van staatswege. De andere 40% is bedoeld gratis te verstrekken aan de vluchtelingen die van alles ontberen.

De opbrengst van de verkochte eieren kan gebruikt worden voor aankoop van nieuwe kippen en voer.

Ten minste 15 mensen hebben werk gevonden middels dit project: verzorgers, verkopers, chauffeurs.

Voortgang:

Eind december 2015 zijn 2000 jonge legkippen aangekocht, 1000 met geld van SHHS en 1000 met geld van een lokale mede-investeerder.  De eerste eieren zijn uitgedeeld. De vraag is enorm!

April 2016: gemiddeld worden per dag 1800 eieren geraapt. Ze worden in de wijde omtrek bezorgd; deels bij winkeltjes voor de verkoop maar het overgrote deel wordt gratis thuisbezorgd bij diegenen die het het zwaarst hebben in deze tijden ( in de nacht!). De bezorgers zijn diep ontroerd over de dankbaarheid die zij ervaren bij het bezorgen en zijn geschrokken dat de nood blijkbaar zoveel groter is dan gedacht of dat men laat merken. Een zeer succesvol project tot nu toe!

In 2017 moesten we helaas dit project beëindigen wegens toenemende onrust in het gebied waardoor we onvoldoende zicht hadden op de voortgang van het project.

Zodra de omstandigheden dit toelaten willen we dit project graag weer opstarten.