UPDATE november 2022:

In de periode jan. t/m okt. 2022 telden wij: 4.226 behandelingen door de gynaecologe met daarnaast nog eens 1.868 telefonische adviezen. Deze praktijk is onmiskenbaar onmisbaar in deze regio!

 

De zorg voor (zwangere) vrouwen behoeft speciale aandacht.

Bevallingen vinden nagenoeg altijd plaats in een ziekenhuis , mede gezien de huidige leefomstandigheden (denk aan verblijven in een tent / opeen gepakte families in een kleine kamer). Vervoer naar een ziekenhuis vindt momenteel al plaats door een bij het Dorpshuis behorende ambulance/ziekenauto.

Maar voor een goed verloop van de bevalling en een goede start voor moeder en kind,  is prenatale zorg van groot belang. Slechte adviezen en onjuiste traditionele regels leiden regelmatig  tot grote gezondheidsschade of de dood van moeder en kind.

SHHS / NEW START hebben een samenwerkingsovereenkomst kunnen sluiten met Wilde Ganzen ter uitvoering van het zo noodzakelijke vrouwenproject – projectnr. 2021.0162

 
   

Dit project is onderdeel van het Dorpshuis/gezondheidscentrum op het platteland van Noordwest Syrie. Een zeer ervaren gynaecologe heeft zich beschikbaar gesteld voor de zo noodzakelijke hulp aan vrouwen, zowel individueel als in groepsverband. Naast prenatale zorg zal ook geboortecontrole aandacht krijgen evenals advies en informatie over een niet altijd juiste traditionele aanpak en over voeding. Er is een groot aantal kinderen chronisch ondervoed (ten gevolge van gebrek aan voldoende eten, de hoge prijs van voedingsmiddelen en door eenzijdige voeding) en 1 op de 3 zwangere vrouwen lijdt aan ernstige bloedarmoede.

Verwacht werd een aantal behandelingen tussen 400 en 500 per maand maar, nog nauwelijks begonnen, wordt de arts al overspoeld met patiënten en vragen van vrouwen: Gemiddeld worden nu per maand 470 – 500 behandelingen gegeven en worden daarnaast nog 180 – 200 adviezen gegeven.
Achterop een brommertje komt de jonge moeder aan bij de praktijk – eindelijk durft ze te komen om hulp te vragen. Haar man staat met tranen in de ogen buiten te wachten omdat de hulp kosteloos is en dus zijn vrouw geholpen kan worden.
Want als je de dokter niet kunt betalen ga je niet, daarvoor is de schaamte te groot. Met alle risico’s van dien voor de gezondheid van de moeder en de baby. 

Ja, kosteloos – hoe kan het ook anders, want wat heeft iemand deze dagen te besteden? Nagenoeg niets. Er wordt op toegezien dat zij, die financieel wel draagkrachtiger zijn, van deze  service geen misbruik maken ten koste van de armen.     
De arts liet ons weten dat zij onvoorstelbaar veel de hemel in gebeden wordt!