Het gebeurde op 6 februari 2023 en het duurde slechts 65 seconden. Ruim 23 miljoen mensen in Syrië en Zuid-Turkije werden in 65 seconden getroffen door hevig natuurgeweld. Door de zware aardbevingen (en naschokken) kwamen meer dan 50.000 mensen in het gebied om. Mensen werden bedolven onder het puin of raakten ernstig gewond. Sommige gebieden wachten nog steeds op hulp.

Zorg voor vluchtelingen

De vluchtelingenkampen die na de bevingen ontstonden hadden geen voorzieningen. Dankzij de expertise van onze medewerkers nabij konden we snel handelen. Met mobiele huisartsenposten bezochten we 8 informele tentenkampen. De vluchtelingen zaten al lang zonder gezondheidszorg. In de omgeving van waaruit zij vluchtten was de zorg vaak al ontwricht door oorlogsgeweld, bijvoorbeeld door aanvallen op zorgfaciliteiten en dood, vermissing of (gedwongen) vertrek van artsen.

Medische hulp en praktische hulp

Onze mobiele huisartsenposten bieden zorg en medicatie voor mensen in de kampen. Ook zijn de posten ingezet voor het cholera vaccinatieprogramma. Cholera is een zeer besmettelijke ziekte die zich al voor de aardbevingen verspreidde in Syrië.

Hygiëneboxen 

Met het uitdelen van hygiëneboxen worden de leefomstandigheden van de mensen verzacht. Daarnaast zijn ze cruciaal voor het bestrijden en voorkomen van besmettelijke ziektes. Een hygiënebox bestaat uit zeep, schoonmaakmiddelen, luiers, maandverband, incontinentiematerialen, paracetamol, ontsmettingsmiddelen en waterzuiveringstabletten.

Naast de medische hulp en praktische hulp hebben de mobiele posten ook een signaleringsfunctie. Door bezoek aan een kamp wordt gauw ontdekt welke hulp er nodig is.

Een team van een mobiele huisartsenpost bestaat uit een huisarts, een vroedvrouw, een apotheker, een verpleger, een assistent en een chauffeur. De hulp en de medicijnen zijn gratis.