Use this area to offer a short preview of your email's content.
View this email in your browser

Stichting Humanitaire Hulp Syrië

nieuwsbrief september 2018

Wat beweegt ons?
Het onvervreemdbare recht van mensen op waardigheid, respect en veiligheid.

Nieuws van de projecten van SHHS
Wederopbouw Noord-Syrië
De steppe zal weer bloeien!

In het kader van de wederopbouw is begonnen met de restauratie van de straten. Ieder die aan de straat woont, werkt of er gebruik van maakt draagt een steentje bij. Een straat zonder grote kuilen en gaten is belangrijk voor het vervoer van zieken en gewonden, zwangere vrouwen en om kostbaar (onbetaalbaar) onderhoud aan vervoermiddelen te voorkomen.

Daarnaast is begonnen met de restauratie van de scholen - zie de onderste foto van een school die aan de buitenzijde onlangs is gerenoveerd, inclusief twee toiletgebouwen die zijn voorzien van watertanks en daarboven ziet u de oude situatie, met naast de school een tent die fungeert als klaslokaal.


In het deel van Noord-Syrië waar de SHHS werkt en contacten heeft, keert langzaam de rust terug en kan nagedacht worden over wederopbouw. We willen helpen de scholen weer te openen en een multifunctioneel dorpscentrum te starten.
Het doel van het centrum is de moeders en hun kinderen te helpen met het verwerken van door de oorlog opgelopen traumatische ervaringen, zodat zij onder begeleiding van professionele hulp aan een nieuwe toekomst kunnen bouwen en de kinderen geen verloren generatie zullen zijn! De kinderen krijgen extra lessen, er komt een bibliotheek voor hen, speelgoed en een speelplaats. De vrouwen kunnen activiteiten of cursussen organiseren of volgen om financiële onafhankelijkheid te verwerven. Dit project is volop in beweging en wij houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.
Lees meer over het project wederopbouw

Ambulancedienst in Noord-Syrië

Deze nog steeds actieve ambulancedienst is opgezet door een groep jonge mensen in de regio Al Bab, Noord-Syrië. Deze regio in Noord-Syrië wordt sinds 2012 zwaar getroffen door bombardementen. De ambulancedienst staat alom bekend als een goed functionerende, onmisbare want levensreddende organisatie. Gewonden en patiënten worden zo nodig naar Turkije gebracht  voor behandeling bij gebrek aan ziekenhuizen in Syrië. Nu het rustiger is in de regio en er minder gewonden te verzorgen zijn, heeft de dienst, met al haar medische kennis, zich gericht op thuiswonende chronisch zieken, brengt huisbezoeken en fungeert als een thuiszorgorganisatie. Gemiddeld worden 45 patiënten geholpen per maand en worden rond 500 fysiotherapiebehandelingen gegeven.
 
Actuele situatie in het werkgebied van SHHS in Noord-Syrië

Dit is een update uit de eerste hand over de actuele situatie in ons werkgebied in Noord-Syrië. Er zijn nog steeds heel veel mensen in de dorpen. Nagenoeg niemand vertrekt nog en voorzieningen zijn er niet of slecht. De huren van beschikbare huizen zijn ontzettend hoog voor die regio: $ 50 per maand per kamer. Een klein huis van 60 vierkante meter met 2 kamers, toilet, badkamer en keuken kost al gauw $100 per maand. Zo'n huis is geschikt voor een grote familie of twee kleine gezinnen, ieder krijgt dan 1 kamer. Daarnaast moeten de vaste lasten betaald worden: elektriciteit van een generator uit de wijk kost al gauw $ 35 - je krijgt dan ongeveer 9 uur elektriciteit per dag (koelkast!). Water komt uit een watertank op het dak van het huis - regelmatig komt een tankauto deze tank bijvullen, kosten $ 25 per maand. Er is dan al uitgegeven $ 160 terwijl er nog niet gegeten is en er geen verwarming is (kosten in de wintertijd te begroten op $ 35 per kamer). Ook geld voor de kinderen om naar school te gaan (bij aanvang van het schooljaar $ 50 per kind) is dan nog niet meegerekend. De werkgelegenheid is zeer beperkt en de salarissen zijn minimaal. Gemiddeld $ 70 per maand. Onlangs zei iemand: "Mijn salaris is voldoende voor de eerste 24 uur van de maand - vraag mij niet hoe ik het red de rest van de maand."

De gezondheidszorg, veiligheid en onderwijs zijn in opbouw. Dit gebeurt met hulp van de Turkse regering die dit gebied nu controleert met behulp van ingestelde lokale commissies die adviseren.
Op het gebied van openbare voorzieningen is er veel te doen; de straten zijn erg slecht, de vele mensen wonen te dicht op elkaar, onhygiënische toestanden, gebrek aan water en elektriciteit. Het komt voor dat iemand vanwege zijn psychische gesteldheid 's nachts schreeuwend over straat loopt. Al met al, voldoende voor de mensen om de nodige kopzorgen te hebben en in de nacht te liggen piekeren.
 
Veel kinderen willen graag naar school. In het gebied hebben zich recent 38.000 tieners ingeschreven voor het nieuwe schooljaar. Zij moeten in twee of drie shifts naar school. Zelfs met drie shifts zitten er dan tachtig kinderen in één klas! Er is groot gebrek aan klaslokalen. De lokale raden trachten daar in samenwerking met de Turken en hulporganisaties verbetering in te brengen. Vandaar ons wederopbouwproject.

Tijdens de zomervakantie konden al rond 900 kinderen naar school om lessen in te halen en om goed voorbereid te starten met het nieuwe schooljaar.
Steun dit werk met een donatie
Vredesweek 2018: 15 t/m 23 september
 
  - De wereld houdt haar adem in over de situatie in de provincie Idlib: Zitten de 3 miljoen daar nog verblijvende burgers als ratten in de val en vindt er een grote slachting plaats of zal het gezond verstand zegevieren? Zij werden deels daarnaar toe gedeporteerd van elders - de lange rij  groene bussen uit Aleppo zal ons ons verdere leven voor ogen blijven staan. De afgelopen dagen hoorden we over de deal, gesloten tussen Turkije en Rusland met betrekking tot deze situatie: Er komt een de-escalatiezone en zware bombardementen lijken voorkomen te zijn. Een mooi begin van de Vredesweek 2018. Kunnen we dan eindelijk een bladzijde omslaan en gaan we de "goede" kant uit? Na 7 jaar oorlog is het mooi geweest. 
VAAR MEE!
zaterdag 13 oktober 2018
RONDVAART URK, KETELMEER EN VOGELEILANDEN

OPBRENGST VOOR WEDEROPBOUW IN SYRIE

 
Wie ons wederopbouwproject in Noord-Syrië wil steunen, kan meevaren met een rondvaart over het Ketelmeer met zijn mooie vogeleilanden aan boord van de “Zuiderzee”. Aan boord zorgt het Urker Accordeon Orkest kosteloos voor een goede sfeer. Daarnaast is er op de boot een verkoop van artikelen handgemaakt door mensen in Syrië en is er een Rad van Avontuur met mooie prijzen.
Trui Bolscher, bestuurslid van de Stichting Humanitaire Hulp Syrië zal aanwezig zijn en vertellen over haar reiservaringen naar de regio en de hulp die in Noord-Syrië geboden wordt.
AANMELDEN KAN NOG T/M 1 OKTOBER:
Download de flyer hier: Toegangskaart, alle informatie en aanmelden
"I miss you dad. Come back... why did you leave and never return?"
Vrouwen in Syrische gevangenschap
 
Dit is wat haar ogen zagen in de cel. Kunstenares Azza Abo Rebieh overleefde detentie door Assads wrede geheime dienst door te tekenen wat ze zag en hoorde en beleefde: elkaar troostend in de ochtend, voorafgaand aan de start van de verhoren...
 
Lees het Volkskrant-artikel
Agenda

13 oktober 2018 | Rondvaart Zuiderzee - Steun de wederopbouw
14 oktober 2018  | Lezing steunproject Vrijzinnig Hattem (besloten)
4 november 2018 | De Wilde Ganzen, NPO 2, 11:55 uur
4 november 2018 | Bazaar Vrije school de Zevenster, Oldenzaal
Dank voor uw steun!
Wij bedanken u voor al uw steun en goede gaven die SHHS en dus de mensen in nood de afgelopen maanden weer mochten ontvangen. Daaronder waren giften van de gasten op verjaardagsfeesten waar verzocht werd om een donatie voor Syrië bij wijze van cadeau. Hartelijk dank!

Wilt u ook iets doen? U bent van harte welkom als donateur/vriend van de stichting. Een groot of een klein gebaar? Alles is welkom en alles helpt. Vele druppels maken een grote stroom.


Op de homepage van SHHS vindt u een donatie-knop waarmee u eenvoudig en direct een donatie kunt doen:
http://www.humanitairehulpsyrie.nl

Wilt u deze Nieuwsbrief doorsturen aan vrienden of bekenden? Graag!
Wij plaatsen regelmatig nieuwsberichten op onze website:
http://humanitairehulpsyrie.nl/nieuws

Eerdere nieuwsbrieven, geschreven vanaf 2012:
http://humanitairehulpsyrie.nl/nieuwsbrieven/

Volg ons op Facebook:
 https://www.facebook.com/SHHSyrie/
Geef, Uw gift blijft nodig!
Triodosbank NL33 TRIO 0781 3627 68
tnv St. Humanitaire Hulp Syrie, Enschede
www.humanitairehulpsyrie.nl

                        

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list