Kippenproject Noord Syrie

   

“SPONSOR EEN KIP”

 IMG-20160101-WA0005

 

In de provincie Aleppo, in het noorden van het land betreft het hulpgebied van de Syrische  partnerorganisatie van de SHHS een 35-tal dorpen die overbevolkt zijn geraakt met vluchtelingen uit de stad Aleppo en elders, onbereikbaar voor buitenlandse hulporganisaties. Totaal rond 150.000 mensen.

Naast een voortdurend tekort aan voedingsmiddelen en voeding die heel eenzijdig en ongezond is, vormt het gebrek aan inkomen voor de vluchtelingen en lokale bewoners op het platteland een probleem.Ons werd gevraagd behulpzaam te zijn bij het opzetten van agrarische projecten voor werkgelegenheid en voeding, op kleine schaal te beginnen.

Een pluimveebedrijf is een goede optie gebleken. In de regio waar we over praten zijn schuren en er is voer en water verkrijgbaar. Het houden van kippen levert werkgelegenheid en dus wat inkomen op en tegelijkertijd zijn de eieren een hele goede eiwitbron ter aanvulling op de armzalige voeding.

Zo’n 60% van de eieren kan verkocht worden aan mensen die nog een beetje inkomen hebben van staatswege. De andere 40% is bedoeld gratis te verstrekken aan de vluchtelingen die van alles ontberen.

De opbrengst van de verkochte eieren kan gebruikt worden voor aankoop van nieuwe kippen en voer.

Verwacht wordt dat ten minste 10 – 20 mensen werk zullen vinden middels dit project: verzorgers, verkopers, chauffeurs.

Voortgang:

Eind december 2015 zijn 2000 jonge legkippen aangekocht, 1000 met geld van SHHS en 1000 met geld van een lokale mede-investeerder.  De eerste eieren zijn uitgedeeld. De vraag is enorm!

April 2016: gemiddeld worden per dag 1800 eieren geraapt. Ze worden in de wijde omtrek bezorgd; deels bij winkeltjes voor de verkoop maar het overgrote deel wordt gratis thuisbezorgd bij diegenen die het het zwaarst hebben in deze tijden ( in de nacht!). De bezorgers zijn diep ontroerd over de dankbaarheid die zij ervaren bij het bezorgen en zijn geschrokken dat de nood blijkbaar zoveel groter is dan gedacht of dat men laat merken. Een zeer succesvol project tot nu toe!

Geld blijft nodig voor aanvulling van de kosten van kippenvoer en vergoedingen voor medewerkers.

 

eieren pluimveebedrijf
eieren pluimveebedrijf

 

Print Friendly, PDF & Email